Pojalle tehtiin tänään kynnenpoisto eli fenolisaatio. Isovarvas tulehtui viime kesänä pahasti eikä toistuvista antibioottikuureista huolimatta parantunut. Kynnen poistolla estetään kynnen kasvaminen varpaan sisään ja toivottavasti tulehdukset jäävät historiaan. Varvas puudutettiin ja sitten lääkäri leikkasi kynnestä puolet pois ja poltti vielä juuresta, että se ei kasvaisi enää. Minä istuin huoneen nurkassa, ajattelin olla hyvä äiti ja kuunnella hoito-ohjeet ym. Paha kyllä, minulle tuli huono olo ja vaivoin selvisin leikkauksesta... Poika selvisi urhoollisesti, mutta kouluun ei ollut menemistä "sarjakuvavarpaan" (lääkärin nimitys!) kanssa ja puudutuksen lakattua se oli myös hirvittävän kipeä. Voi miten avuttomaksi taas tunsinkaan itseni. Ja silti, tämä oli vain yksinkertainen toimenpide, mitä jos olisi kyseessä jotain vakavampaa. Ehkä siihenkin sopeutuisi. Muutama vuosi sitten samalta pojalta leikattiin umpisuoli ja sekin oli dramaattista, mutta onneksi ehdittiin ajoissa.
Varvasongelmia on myös yhdellä vasikalla. Yhtenä päivänä se oli kiertänyt sorkkansa sontaritilän väliin ja koko toinen puoli sorkkaa eli päällisosa oli irronnut. Verenvuoto oli valtava ja vasikkaparka tosi kipeä. Mieheni sitoi sorkan ilmastointiteipillä (eri sidokset ihmisillä ja eläimillä...)ja nyt vain toivotaan, että sorkka kasvaa takaisin ja vasikka paranee. Se makailee eikä syö paljonkaan. Ennuste on huono. Toivoa silti voi, että se vielä nousee ja on joskus hyvä lypsylehmä muiden joukossa. Eläinten varvasongelmat voivat olla paljon vakavampia kuin ihmisten. Niillä on siinä henki kyseessä, sillä hyvä lehmä tarvitsee hyvät jalat, muuten se ei tuota...
Näitä pohdiskelen tässä. Eläinten ongelmiin suhtautuu ihan toisella tavalla kuin ihmisten vastaaviin. Eläinten, siis tässä lehmien, sairauksiin suhtautuu jotenkin "liiketaloudellisesti". Jos lehmä ei tuota, sitä odottaa korkealaitainen eli teuraskyyti. Julmaa. Lemmikkieläinten kanssa on tietysti toisella lailla, sillä ne ovat lähempänä itseä, usein ne ovat perheenjäseniä. Ammattini on kurja tästä syystä. Lehmiin ei saa liikaa kiintyä, koska niiden pitämiselle on eri merkitykset kuin lemmikeille.